Helaas is het elke zomer weer zover dat honden lijden aan oververhitting. In een aantal gevallen leidt dit zelfs tot de dood. Wij mensen kunnen warmte kwijtraken door te zweten, honden hebben deze mogelijkheid niet. Zij kunnen dit alleen via de voetzolen en via hijgen. Hun vermogen om overtollige warmte af te voeren is dus beperkt.
Bij een extreem hoge lichaamstemperatuur bestaat het gevaar van stolling van lichaamseiwitten die tot onomkeerbare beschadigingen kunnen leiden (vergelijk het maar met het koken van een ei). Een verblijf in de auto is niet de enige aanleiding voor oververhitting. Andere hevige inspanning zoals spelen of achter de bal aanrennen kunnen ook leiden tot problemen. Symptomen zijn onder andere sloomheid en braken. Ook dit is levensgevaarlijk, de hond kan er het leven bij laten, of ernstige beschadigingen aan bijvoorbeeld de nieren aan overhouden. Fietsen in de zomer vormt ook een risico. De hond moet een goede conditie hebben en regelmatig kunnen afkoelen (bijvoorbeeld door te zwemmen). Bovendien moet de afstand niet te groot zijn. Ga niet op een zomerse dag een stuk fietsen met uw hond als u dat anders nooit doet. Niet alleen kan dit snel leiden tot een onverantwoorde stijging van de lichaamstemperatuur van de hond, maar het warme asfalt, steen of beton is ook nog op een andere manier funest. Zoals reeds eerder gezegd kan de hond alleen via zijn tong (hijgen) en via zijn voetzolen warmte afvoeren. Deze zijn bij warm weer dan ook altijd vochtig. Als de hond daarmee over een warm wegdek loopt, dan ontstaat heel snel een forse blaar, die zeer pijnlijk is en die dagenlang kan aanhouden. Ook het strand is op het middaguur niet de beste plek voor een hond. Het zand is heet en voor de honden pijnlijk aan de voeten. Bovendien zijn honden op veel stranden in de zomermaanden niet toegestaan. Neem uw hond dus niet mee tenzij uw dier op een beschaduwde plaats kan liggen, regelmatig in het water kan afkoelen en steeds over fris drinkwater beschikt.
Als een hond oververhit is geraakt, dan is het noodzakelijk om de hond zo snel mogelijk af te laten koelen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een kletsnatte koude handdoek over hem heen te leggen. Maak de handdoek telkens weer opnieuw koud en nat. Probeer om te hond te laten drinken. Geef niet teveel in 1x maar geef telkens kleine beetjes koud water. Neem zo spoedig mogelijk contact op met je dierenarts.
Lees het artikel
Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?
Plaats advertentie
Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?
Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in
Video Foto
Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.
Doe de test