Moederhond zorgt niet voor de pups

Moederhond zorgt niet voor de pups

Moederhond verlaat nest. Wat kun je hieraan doen?

Moederhonden zijn vaak beschermend en waakzaam over hun pasgeboren pups. Maar als de moederhond haar nest in de steek heeft gelaten of nauwelijks naar haar pups omkijkt kan dit door diverse oorzaken komen. Er zijn een aantal manieren waarop je de moeder kunt aanmoedigen om bij de pups te blijven. Deze zullen we toelichten in dit artikel. Je moet ook uitsluiten dat er geen medische problemen zijn waardoor de moederhond niet of nauwelijks omkijkt naar haar pups. Als de moederhond toch niet voor de pups kan of wil zorgen, zal je de pups zelf op moeten voeden.

Methode 1: Aanmoedigen van de moeder om te blijven

  1. Verplaats de werpkist. Als je hond een sterke band met jou heeft of last heeft van verlatingsangst, kan het zijn dat ze de werpkist verlaat om bij jou in de buurt te zijn. Normaal gesproken zet je de werpkist op een rustige plaats, maar als je vermoedt dat dit het probleem is, kun je de kist verplaatsen naar een plek waar jij de meeste tijd doorbrengt zodat je hond zich niet alleen voelt.
  2. Gebruik een DAP-halsband voor de moederhond. DAP (dog appeasing pheromone) is een natuurlijk chemisch signaal dat een moederhond afscheidt tijdens het zogen om haar puppy's te kalmeren. Het is ook bewezen dat het stress en angst bij volwassen honden vermindert. Als de moederhond weigert haar puppy's te zogen, kan het dragen van een DAP-halsband haar helpen om ze te accepteren. DAP is ook beschikbaar in sprayvorm, je kunt delen van de werpkist ermee besproeien, maar spuit het niet rechtstreeks op de moeder of de puppy's. Je kunt DAP-sprays, verstuivers en halsbanden online of bij sommige dierenwinkels kopen, en je dierenarts kan ze mogelijk ook aanbieden.
  3. Creëer een rustige omgeving. Als de ruimte waar de werpkist zich bevindt lawaaierig of druk is, kan de moederhond gestrest raken. Dit kan ertoe leiden dat ze stopt met zogen of de puppy's helemaal negeert. Om een rustige omgeving te creëren, moet je ervoor zorgen dat de werpkist zich in een rustig deel van je huis bevindt waar niet veel lawaai is. Hou de werpkist ook goed schoon om een comfortabele plek te creëren voor zowel de moeder als de puppy's. Als je andere huisdieren hebt zorg er dan voor dat deze niet in de buurt kunnen komen. De aanwezigheid van andere huisdieren kan stress veroorzaken bij de moederhond. Na een week of vijf kun je de puppy's geleidelijk introduceren bij je andere huisdieren.
  4. Help de moederhond bij het zogen. Tijdens het zogen komen hormonen vrij die de band tussen de moederhond en de puppy's versterken. Als de moederhond in eerste instantie niet geïnteresseerd lijkt in haar puppy's, kun je proberen deze hormonen te stimuleren door de puppy's aan haar tepels te leggen. Vraag de moederhond om te gaan liggen en help haar voorzichtig op haar zij, zodat de tepels zichtbaar worden. Houd haar rustig vast en praat rustig tegen haar. Laat een andere persoon de puppy's één voor één naar haar tepels brengen om te zogen. Na enkele keren kun je de moeder misschien overtuigen om zelf de puppy's te voeden. Als de moederhond gromt, snauwt of agressief reageert op de puppy's haal ze dan gelijk weer weg. Mocht ze dit blijven doen dan zul je de puppy's met de hand moeten voeden met behulp van een fles of spuit. Als de hond wel voor haar puppy's zorgt, maar ze de pups niet goed warm houdt of niet bij hen blijft dan moet je de pups zelf warm houden met bijvoorbeeld een warmtelamp.
  5. Praat met je dierenarts. Je dierenarts kan je wellicht helpen. Als stress of angst het probleem is kan je dierenarts medicatie voorschrijven die je hond kan helpen om haar puppy's te accepteren. Vertel het hele verhaal aan je dierenarts, ook wat je al hebt geprobeert en hoe de moederhond heeft gereageerd bij de pups. Probeer vast te stellen wanneer de moederhond haar puppy's in de steek heeft gelaten, bijvoorbeeld direct na de geboorte of pas na een week of twee.

Methode 2: Controleren op mogelijke medische problemen

  1. Controleer de tepels van de moeder. Bekijk voorzichtig de onderkant van de tepels van de moederhond. Als je roodheid, zwelling, pus, abcessen of verkleurde melk opmerkt, kan de moederhond mastitis hebben. Mastitis treedt op wanneer de melkkanalen van de moederhond ontstoken raken, wat het geven van melk en het zogen zeer pijnlijk maakt. In ernstige gevallen kan de moederhond agressief worden tegenover de puppy's of weigeren te zogen. Een dierenarts kan mastitis behandelen met antibiotica. Je kunt de pijn verlichten door warme kompressen op de tepels van de moederhond aan te brengen en voorzichtig op de tepel te drukken tussen je duim en wijsvinger om de melkstroom te stimuleren. Wees echter voorzichtig, want als de hond veel pijn heeft, kan ze agressief reageren.
  2. Let op rusteloosheid of spasmen. Als je hond weigert te zogen en overmatig rusteloos wordt, kan ze last hebben van melkziekte. Melkkoorts, ook wel bekend als eclampsie, kan ertoe leiden dat de moeder de puppy's afwijst. De symptomen beginnen met rusteloosheid of angst. De moeder kan stijf of wankelend beginnen te lopen. Dit kan zich ontwikkelen tot trillen, spasmen, zwaar hijgen en koorts. Als je vermoedt dat de moederhond deze symptomen heeft, breng haar dan onmiddellijk naar de dierenarts. Als je dit onbehandeld laat dan kan dit leiden tot de dood van de hond. Symptomen van melkziekte treden meestal op tussen drie en vijf weken na de geboorte van de puppy's.
  3. Raadpleeg de dierenarts. Zelfs als je geen symptomen van mastitis of melkziekte opmerkt, kan er toch een onderliggende medische oorzaak zijn voor het gedrag van de moederhond om de puppy's te verlaten. Breng zowel de moederhond als de puppy's naar de dierenarts. De dierenarts zal bloedonderzoek en andere tests uitvoeren om te bepalen wat er aan de hand is. Soms kan er iets mis zijn met de puppy's waardoor de moeder ze afwijst. Als de dierenarts vaststelt dat er geen medische oorzaak is, kan hij/zij je adviseren om de puppy's zelf te voeden en te verzorgen en kan hij/zij je ook begeleiden bij het stimuleren van de moederhond om de puppy's te accepteren.

Methode 3: Verzorgen van in de steek gelaten puppy's

  1. Voed de puppy's elke twee uur. Puppy's hebben 24 uur per dag zorg en voeding nodig. Ze moeten elke twee tot drie uur worden gevoed. Dit kan gebeuren via flesvoeding of sondevoeding. Er zijn speciale puppyflesjes zijn verkrijgbaar bij dierenartsen of dierenwinkels. Vraag je dierenarts hoe je de pups flesvoeding moet geven. Zorg ervoor dat de puppy tijdens het voeden op zijn buik ligt. Houd de fles iets gekanteld en laat de puppy zuigen totdat hij voldaan is. Stop onmiddellijk met voeden als de puppy begint te hoesten of als er melk uit zijn neus komt. Als puppy's proberen elkaar te zogen in plaats van de moeder, houd ze dan gescheiden in aparte werpkisten.
  2. Stimuleer de uitscheiding van afvalstoffen door de puppy's te masseren. In de eerste drie weken van hun leven kunnen puppy's hun darmen niet vanzelf legen. Normaal gesproken zou de moederhond ze likken om de ontlasting en urine op gang te brengen. Als de moeder er niet is, moet je dit zelf doen. Maak na elke voeding een watje vochtig of gebruik een vochtig babydoekje. Masseer voorzichtig de anus en de geslachtsdelen van de puppy. Na ongeveer twee minuten zal de pup moeten plassen en of poepen. Mocht het na het voeden niet goed lukken kun je proberen dit vóór de voeding te doen. Als de pups een week of drie oud zijn dan zullen ze zelf de ontlasting en plas lagen lopen.
  3. Houd de puppy's warm. Puppy's kunnen hun lichaamstemperatuur nog niet goed reguleren en hebben warmte nodig. Je kunt een warmtelamp van 25 watt boven een deel van hun verblijfplaats hangen om ze warm te houden. Verwarmingspads kunnen ook worden gebruikt, maar wikkel ze in handdoeken of een schapenvacht en houd altijd toezicht op de puppy's terwijl ze erop liggen. De kamertemperatuur moet gedurende de eerste twee weken rond de 29 graden Celsius liggen en kan na twee weken worden verlaagd naar 26 graden, en na vier weken naar 23 graden.
  4. Zoek indien mogelijk een pleegmoeder. De moederhond is verantwoordelijk voor het socialiseren van haar puppy's. Als het mogelijk is, probeer dan een andere moederhond te vinden die rond dezelfde tijd als de moederhond is bevallen. Introduceer de puppy's één voor één aan haar en kijk of ze ze accepteert

Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden iedereen te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.

Bronnen:

Flickr user boxercab, Boxer puppies nursing, modified, CC BY 2.0 || Vetinfo || Vca hospitals || Dog Appeasing Pheromone (DAP)

Anderen bekeken ook

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test