Wanneer en hoe moet je de nagels van een hond knippen?
Bij honden die niet voldoende op harde ondergrond lopen bestaat het gevaar dat de nagels te lang worden en zelfs kunnen omkrullen en in de huid groeien. Dit kan problemen geven zoals pijn, manken en zelfs onderhuidse infecties.
Honden hebben aan elke voorpoot vijf nagels, waarvan één als een soort duim hoger aan de binnenkant van de poot zit. Maar ook aan de achterpoten hebben sommige honden een vijfde teen, ook wel wolfsklauw of Hubertusklauw genoemd. Deze extra nagels raken de grond niet en slijten niet af, wat extra controle vereist. Het is daarom belangrijk om regelmatig te controleren of deze nagels te lang worden. Zo voorkom je problemen zoals het haken van de nagels in tapijten of andere oppervlakken, wat pijnlijke blessures kan veroorzaken.
Het beste is dan ook bij deze honden de nagels regelmatig te knippen of te laten knippen. Indien je zelf niet bereid bent om de nagels van je hond te knippen kan je dit laten doen in de hondenkapsalon of bij de dierenarts. Indien je er voor kiest om zelf de nagels te knippen, hou dan rekening met het feit dat er leven in de nagel zit. Bij de witte nagels is het leven duidelijk zichtbaar. Dit is een 'rood' streepje. Alles wat beneden dit rode zit kun je veilig knippen. Let op! Indien je te ver knipt is dit niet alleen zeer pijnlijk voor de hond, ook zal de nagel gaan bloeden. Dit bloeden stopt niet. Je moet dan een speciaal goedje op de nagel doen, die het bloeden zal stoppen.
Er zijn vier voorname manieren waarop je dit bloeden kunt stelpen:
- Met een bloedstelpende pen;
- Met een stuk zeep;
- Met kaliumpermanganaat;
- Of door, in noodgevallen, naar de dierenarts te gaan.
Bij zwarte nagels is het raadzaam om dit door een professioneel iemand te laten doen, aangezien het leven niet zichtbaar is.
Wanneer moet je de nagels van de hond knippen?
Laat je hond normaal rechtop staan en kijk naar de poten en nagels.
- Raken de nagels de grond? Dan moeten ze geknipt worden;
- Staan de tenen wat uit elkaar, of scheef? Ook dan moeten ze geknipt worden;
- Krult de 'duim' aan de binnenkant van de voorpooot de teveel naar binnen. Knip dan de nageI;
- Is de Hubertusklauw nog aanwezig en krult deze teveel naar binnen? Knip dan de nagel.
Er zijn rashonden waarbij de nagelgroei hard gaat, ondanks het lopen op harde ondergronden. Mocht je bij je hond nou extreem snelle nagelgroei constateren dan is het raadzaam om uw dierenarts te raadplegen. Symptomen van bijvoorbeeld de ziekte Leishmania is extreme nagelgroei.
Hoe vaak moet je de nagels van een hond knippen?
Meestal is het genoeg om de nagels om de circa acht weken even bij te knippen. De nagelgroei en de slijtage van de nagels verschillen per hond.
Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden iedereen te allen tijde aan om contact op te nemen met je
dierenarts.