De Lhasa Apso: een vriendelijke, verlegen en waakzame hond

Alles wat je wilt weten over de Lhasa Apso

Over de Lhasa Apso

Volgens het verhaal werd de Lhasa Apso oorspronkelijk gefokt in het paleis van de Dalai Lama, de kloosters en in de huizen van hooggeplaatste en hoofdofficieren van het leger in Tibet. Het was een waakhond die enige gelijkenis vertoonde met de leeuw, zoals de Tibetanen die van afbeeldingen kenden. De hond werd 'Abso Seng Kye' genoemd, wat ongeveer vertaald kan worden met 'blaffende leeuw-waakhond'. In Tibet had men de Mastiff voor bewaking buiten, maar binnen in huis hield de Lhasa Apso's de wacht. Bij de minste onraad sloegen de hondjes alarm en voorkwamen daarmee de diefstal. Het verhaal gaat dat reizigers in het Tibetaanse land ook een Lhasa meekregen op hun reis ter bescherming tegen vele gevaren onderweg.

In het begin van de vorige eeuw waren er slechts enkele Lhasa Apso's in de westerse wereld. Pas in 1928 bracht Lt. Col. F.M. Bailey zes Lhasa's mee naar Europa en daarmee begon de verbreiding van het ras. Het ras werd in 1934 officieel erkend door de Engelse Kennel Club en hetzelfde jaar verkregen Mr. en Mrs. C. Suydam Cutting uit de Verenigde Staten een tweetal Apso's, hen geschonken door de Dalai Lama, waarmee de start voor het ras in Amerika werd gemaakt.

De Lhasa Apso is sinds de jaren 60 in Nederland en de pionier van ons ras was Mevrouw Annigje Schneider-Louter. In het begin waren er maar een paar fokkers, maar de laatste jaren zijn er veel bijgekomen.

Wat kost een Lhasa Apso

De kosten voor een Lhasa Apso kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Lhasa Apso ergens tussen de € 750 en de € 950 zal liggen.

Karakter van een Lhasa Apso

De Lhasa Apso is een hond met karakter! Hij weet heel goed wat hij wil en kan behoorlijk eigenwijs zijn. Hij is ook een goede waakhond, want hij houdt niet van vreemden en kan terughoudend zijn als hij ze niet kent. Maar als hij eenmaal aan je gewend is, kan hij heel vrolijk en aanhankelijk zijn, vooral met zijn gezin. Hij kan ook goed met kinderen omgaan, maar hij stelt wel zijn eigen grenzen en laat niet alles toe. Kortom, een hond met een sterke persoonlijkheid die goed in zijn vel zit en weet wat hij wil!

Temperament van een Lhasa Apso

De Lhasa Apso heeft een dubbele temperament. Ze zijn zeer expressief in hun liefde en toewijding, maar hebben een eigen willetje en willen alles op hun manier. Ze zijn levendig en temperamentvol met spontane vrolijkheid. De Lhasa wordt niet aanbevolen voor gezinnen met kleine kinderen. Ze zijn uitstekende waakhonden vanwege hun zeer scherpe gehoor. Zij geven er de voorkeur aan om als enig huisdier aanwezig te zijn en gedijen op aandacht. Ze worden niet graag alleen gelaten voor langere tijd. Om deze reden zijn ze niet goed geschikt voor een gezin waar beiden werken. Ze hebben de neiging om te bijten als ze boos of verbaasd zijn.

Verzorging van een Lhasa Apso

De vacht van de Lhasa Apso heeft regelmatige verzorging nodig. Het is belangrijk om de vacht dagelijks te borstelen en kammen om klitten en klonten te voorkomen. Dit voorkomt ook dat de vacht gaat vervilten. Verder moet de vacht ongeveer elke drie maanden worden getrimd. Dit kan je zelf doen of je kan het laten doen door een professionele trimmer. Het is ook belangrijk om de oren van de Lhasa Apso schoon te houden, omdat ze gevoelig zijn voor infecties.

Bij de Lhasa apso komen helaas wel wat gezondheidsproblemen voor. Zo kunnen ze last krijgen van progressieve retina atrofie en glaucoom, twee aandoeningen die uiteindelijk tot blindheid kunnen leiden. Ook kan het brachycefaal obstructief syndroom (BOAS) voor benauwdheid zorgen, dus het is belangrijk om bij de aanschaf van een Lhasa apso goed te letten op de lengte van de snuit. Er zijn namelijk wetten rondom het fokken met kortsnuitige honden omdat deze ernstig kunnen lijden. De snuit moet minimaal een derde van de kop zijn en de neusgaten moeten open zijn. Als je een Lhasa apso-puppy wilt kopen, let er dan dus goed op of de pup aan deze eisen voldoet om te voorkomen dat jouw hondje benauwd door het leven moet gaan.

DNA-testen beschikbaar voor de Lhasa Apso

Er zijn tegenwoordig DNA-testen beschikbaar voor de Lhasa apso om te controleren op progressieve retina atrofie (PRA). Dit is een erfelijke aandoening die kan leiden tot blindheid bij de hond. Door het testen van de ouderdieren voordat ze worden gefokt, kan worden voorkomen dat de aandoening wordt doorgegeven aan de pups.

Vacht van een Lhasa Apso

De Lhasa Apso heeft een zware dubbele vacht die gedrapeerd is over het hele lichaam. Hun lange vacht dient als een isolerende laag, waardoor ze warm blijven in de winter en in de zomer dient deze om te koelen. De vacht groeit tot aan de vloer, zelfs voor de ogen, die worden beschermd door lange wimpers. De textuur van de vacht is niet zacht of zijdeachtig. De vachtkleuren van de Lhasa zijn onder meer goud, rookachtig en leisteen. Ze verharen gemiddeld. Qua kleuren mag veel behalve chocoladebruin.

Trainen en opvoeden van een Lhasa Apso

De Lhasa Apso is een slimme hond en heeft een consequente en respectvolle training nodig. Het is belangrijk om op jonge leeftijd te beginnen met socialisatie en gehoorzaamheidstraining. Het gebruik van positieve bekrachtigingstechnieken, zoals beloningen en lof, werkt het beste bij deze eigenzinnige hond. Straffen werkt vaak averechts en kan leiden tot gedragsproblemen.

Het is ook belangrijk om de Lhasa Apso te leren dat de baas de leider is en niet de hond zelf. Als de hond denkt dat hij de baas is, kan dit tot dominant gedrag leiden. Omdat de Lhasa Apso van nature waakzaam is, is het belangrijk om hem te leren wat wel en niet acceptabel gedrag is ten opzichte van vreemden.

Daarnaast is het belangrijk om de Lhasa Apso voldoende lichaamsbeweging te geven en mentaal uit te dagen met spelletjes en activiteiten. Dit houdt hem niet alleen fysiek gezond, maar ook mentaal gestimuleerd en voorkomt verveling en destructief gedrag.

Het trainen en opvoeden van de Lhasa Apso vereist geduld, consistentie en positieve versterking. Met de juiste training kan deze slimme hond een trouwe metgezel en waakhond zijn.

Activiteit en bewegen van een Lhasa Apso

De Lhasa Apso vindt het heerlijk om te spelen en is vrij onstuimig. Ze houden wel van spelen en het is goed om af en toe wat mentale uitdaging te bieden door middel van bijvoorbeeld speuren of gehoorzaamheidstraining.

Kenmerken van een Lhasa Apso

  • Rasgroep: Gezelschapshonden
  • Leeftijd: 12-14 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 25-28 cm. Teef: 25-28 cm
  • Gewicht: Reu: 5-10 kg. Teef: 5-10 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Lhasa Apso

De Lhasa Apso is een rashond die een zeer hoog risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Lhasa Apso is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test