De Newfoundlander: een echte knuffelbeer en gentleman

Alles wat je wilt weten over de Newfoundlander

Over de Newfoundlander

De Newfoundlander wordt meestal aangeduid als "Newfie".  Er zijn verschillende theorieën over de oorsprong van de Newfoundlander, maar geen enkele daarvan biedt definitieve antwoorden. Johan Pieterse, de Nederlandse propagandist van het ras en oprichter van de NNFC, suggereerde dat de scheepshonden van John Cabot en zijn bemanning in 1497 naar Newfoundland werden gebracht. Deze honden, ook voorouders van de Pyreneese berghond en de Noord-Spaanse Spaniël, zouden de basis hebben gelegd voor de Newfoundlander op Newfoundland.

De Zwitserse expert Dr. Albert Heim gelooft dat de schedel van de Newfoundlander overeenkomsten vertoont met de "Canis Familiaris Inostranzeur", de voorouder van de Tibetaanse Dog en de Molossus. Deze honden zijn verwant aan de Mastiff, St. Bernard, Pyreneese Berghond en Elandhond. Op basis van deze verwantschap kan de Newfoundlander zich niet onafhankelijk op het eiland hebben ontwikkeld en moet dus elders vandaan zijn gekomen.

Het is mogelijk dat de Newfoundlander door Baskische vissers naar Newfoundland is gebracht, die al in 1506 op het eiland waren gerapporteerd. Of waren het de oer-Indianen die Tibetaanse dogachtigen meebrachten toen ze aan het einde van de laatste ijstijd via de Aleoeten het Amerikaanse continent binnentrokken? Misschien was het Leif Erikson, de vergeten ontdekker van Amerika, die in de tiende eeuw een grote zwarte "beer-hond" genaamd Oolum meebracht.

Hoewel de waarheid onbekend blijft, is één ding zeker: de oorsprong van de Newfoundlander zal nooit met zekerheid worden vastgesteld. Misschien is dat wel goed, want we kunnen met zekerheid zeggen dat het ras niet door mensenhanden is gemaakt. De Newfoundlander heeft een natuurlijk evolutieproces doorgemaakt, zonder te worden beïnvloed door menselijk ingrijpen om aan bepaalde doelen of wensen te voldoen. De Newfoundlander is een natuurproduct van het eiland dat door de Engelsen is "bewerkt" om het huidige uiterlijk te creëren.

Wat kost een Newfoundlander

De kosten voor een Newfoundlander kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Newfoundlander ergens tussen de € 1.700 en de € 2.400 zal liggen.

Karakter van een Newfoundlander

Mensen blijven keer op keer gefascineerd door dit indrukwekkende ras en willen graag een Newfoundlander in hun gezin. Hoewel de Newfoundlander bekend staat als "de Gentleman onder de honden", zal zijn imposante verschijning iedereen die kwaad in de zin heeft op afstand houden. Newfoundlanders voelen situaties feilloos aan en zullen hun baas adequaat beschermen. Veel mensen denken echter dat een Newfoundlander een trage lobbes is die moeilijk op gang komt. Maar niets is minder waar! Een Newfoundlander kan razendsnel wenden en keren en is op korte afstand moeilijk te verslaan.

De Newfoundlander is zelfverzekerd, aanhankelijk, intelligent en zachtmoedig. Hij is lief voor zijn huisgenoten en dol op kinderen. Zijn gedrag ten opzichte van andere honden is vriendelijk en zeer tolerant. Als een Newfoundlander echter herhaaldelijk wordt uitgedaagd en geprovoceerd, zal hij zijn overmacht tonen door zijn lichaam in de strijd te gooien.

Temperament van een Newfoundlander

Het temperament van de Newfoundlander kan het best worden omschreven als zachtaardig, aanhankelijk en verantwoordelijk en de Newf is ruimhartig met liefde en genegenheid. Ze zijn erg sociaal en vriendelijk naar bekende bezoekers. Ze hebben een sterk gevoel van verantwoordelijkheid en zijn uitstekend met kinderen. Ze hechten zich zo sterk aan hun gezin dat ze moeilijk kunnen wennen aan een nieuwe omgeving. Over het algemeen kunnen ze goed opschieten met andere huisdieren en dit ras gedijt op menselijk gezelschap. Ze zijn zacht, moedig en volgzaam en de Newfoundlanders zijn zeer beschermend en zullen zich tussen hun familie en elk gevaar plaatsen.

Verzorging van een Newfoundlander

De dikke vacht van de Newfoundlander vereist veel onderhoud. Het is belangrijk om de hond minstens wekelijks volledig door te kammen om klitten te voorkomen en voldoende lucht in de vacht te laten. Begin onderaan de achterpoten en kam elke laag stukje voor stukje uit naar boven en naar voren. Let vooral op plekken waar het haar makkelijk klit, zoals in de oksels en achter het oor. Knip de haren die onder de voetzolen en boven de tenen uitsteken weg. Daarnaast is het aan te raden om de vacht dagelijks te borstelen. Het kan ook nuttig zijn om de vacht wekelijks door te blazen met een krachtige föhn of waterblazer om vuil en vocht eruit te blazen, lucht in de vacht te brengen en te voorkomen dat de vacht gaat stinken en broeien.

Als de hond in de rui is, kun je een harkje gebruiken om de grote hoeveelheden losse ondervacht te verwijderen. Gebruik de hark niet buiten de rui, want dan beschadig je de vacht en trek je haren los, wat het ruipatroon verstoort. Bij twijfel kun je altijd een trimsalon om hulp vragen.

Scheer de vacht nooit, zelfs niet als er klitten zijn of als je denkt dat je hond het snel warm heeft, want dat beschadigt de vachtstructuur. Dit maakt de vacht moeilijker te onderhouden en minder luchtig, waardoor de hond het juist eerder warm krijgt en dit bovendien risico geeft op huidklachten. 

De Newfoundlander is een grote zware hond en heeft hierdoor een verhoogd risico op erfelijke aandoeningen zoals elleboogdysplasie, heupdysplasie, patellaluxatie en voorste kruisbandlaesies. Het is belangrijk om te beseffen dat de kosten voor voeding, medicijnen, operaties en verzorging bij grote honden veel hoger zijn dan bij kleinere rassen.

Welke DNA testen zijn beschikbaar voor de Newfoundlander?

Er zijn DNA-tests beschikbaar voor erfelijke aandoeningen bij de Newfoundlander, waaronder cystinurie (vorming van cystinestenen in de nieren) en epilepsie.

Vacht van een Newfoundlander

De Newfoundlander staat bekend om zijn waterafstotende dubbele vacht. De bovenvacht is lang en sluik zonder krul, maar kan een lichte golving hebben. Het ras heeft drie kleurvarianten:

De traditionele kleur is zwart, waarbij de kleur zoveel mogelijk egaal moet zijn met een lichte zweem van bruin. Witte aftekeningen op borst, tenen en/of staartpunt zijn toegestaan.

Wit-zwart is een kleurvariant met historische betekenis. Voor de aftekening heeft een zwart hoofd de voorkeur, bij voorkeur met een witte bles die doorloopt tot op de voorsnuit, een zwart zadel met gelijke aftekeningen, een zwart kruis en het bovenste deel van de staart. De overige delen van het lichaam moeten wit zijn en mogen een minimale "ticking" vertonen.

Bruin varieert van chocolade- tot bronskleur. Witte aftekeningen op borst, tenen en/of staartpunt zijn toegestaan. Wit-zwarte en bruine honden worden in dezelfde klasse voorgebracht als de zwarte.

Trainen en opvoeden van een Newfoundlander

Een Newfoundlander-puppy is vanaf het begin al een charmante huisgenoot. Met zijn schattige bewegingen en gedrag weet hij bijna ieders hart te veroveren. Het grootbrengen van een pup vergt echter speciale zorg. Bedenk alleen al dat een pup elke week meer dan een kilo aankomt en dus voeding van hoge kwaliteit nodig heeft. Een serieuze fokker zal je hierover graag adviseren. Aangezien de Newfoundlander een grote hond wordt, is het belangrijk dat hij goed getraind wordt en goed wordt opgevoed. Je wilt immers niet dat hij je over de weg meesleept als hij een interessante poes ziet. Het is een misvatting om te denken dat deze gentleman in dergelijke situaties in de eerste plaats aan zijn baasje zal denken. Ondanks zijn zachtaardige en aanhankelijke karakter blijft een Newfoundlander gewoon een hond.

Een pup kan spelenderwijs leren wat wel en niet mag. Beloon gewenst gedrag en blijf consequent in de opvoeding. Een puppycursus kan hierbij zeker helpen.

Newfoundlanders zijn gevoelig en reageren slecht op ruwe of hardhandige training. Ze hebben een zachte benadering nodig en reageren het best op een kalme en liefdevolle stem. Het is belangrijk om vroeg te beginnen met gehoorzaamheidstraining en socialisatie, omdat ze van nature beschermend zijn en een goede training nodig hebben om te leren wanneer en hoe ze moeten ingrijpen. Ze zijn ook geschikt als bewakingshond en werkhond vanwege hun intelligentie en trainbaarheid.

Activiteit en bewegen van een Newfoundlander

De Newfoundlander is een actieve hond die veel beweging nodig heeft om gezond te blijven. Dagelijkse wandelingen en spelen in de tuin zijn belangrijk om zijn energie kwijt te kunnen. Een Newfoundlander houdt van zwemmen en kan dit ook zeer goed. Het is een goed idee om hem regelmatig de kans te geven om te zwemmen omdat dit een uitstekende oefening is voor zijn spieren en gewrichten. Het is belangrijk om de beweging geleidelijk op te bouwen om overbelasting van gewrichten te voorkomen, vooral bij jonge honden. Bij oudere honden is het belangrijk om de beweging aan te passen aan hun leeftijd en fysieke mogelijkheden.

Waterwerk

Waterwerk is een activiteit waar Newfoundlanders van oudsher voor zijn gefokt en die ze erg leuk vinden om te doen. Het is een trainings- en competitieprogramma waarbij de hond verschillende taken moet uitvoeren, zoals het zoeken naar en redden van een vermist persoon in het water, het slepen van boten en het transporteren van voorwerpen door het water. Het is een uitstekende manier om de natuurlijke aanleg van de Newfoundlander te benutten en zijn fysieke en mentale capaciteiten te ontwikkelen. Bovendien is het een geweldige manier om de band tussen de hond en zijn eigenaar te versterken en om sociale contacten op te bouwen met andere Newfoundlandereigenaren en -liefhebbers. Waterwerk vereist wel de nodige training en veiligheidsmaatregelen, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de hond goed getraind is en dat de activiteit onder begeleiding van ervaren trainers en instructeurs plaatsvindt.

Kenmerken van een Newfoundlander

  • Rasgroep: Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden
  • Leeftijd: 9-11 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 70-71 cm. Teef: 60-66 cm
  • Gewicht: Reu: 64-69 kg. Teef: 50-54 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Newfoundlander

De Newfoundlander is een rashond die een zeer hoog risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Newfoundlander is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test